Vi strävar efter att ha fastigheter samlade i kluster, säger Kungsledens regionchef Mats Eriksson. Det innebär att vi satsar på sammanhängande områden som har bra kommunikationer och service. På så vis kan vi vara med och driva hela områdets utveckling. Ett bra exempel på det är Finnslätten och Cityklustret – två helt olika koncept som speglar företagets mångsidighet.
I Västerås äger Kungsleden två hela stadsdelar, den ena är Östermalm/Cityklustret där man har 170 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta som delvis ska bli Västerås nöjescentrum. Den andra är Finnslätten som ska utvecklas till Sveriges viktigaste högteknologiska centrum.
Vi börjar med Finnslätten.
– Det här är ett långsiktigt och stort utvecklingsprojekt som vi gör tillsammans med ett antal aktörer, bland andra ABB, Westinghouse, Västerås stad, Mälardalens högskola, Northvolt och Alstom, säger Mats Eriksson. Bakgrunden är att företagsområdet inte utvecklats nämnvärt sedan 70-talet. Många världsledande företag finns på plats sedan länge, men i dag ställs högre krav för att konkurrera med internationella företagsetableringar och arbetskraft. Därför går vi nu in och omdanar i stort sett hela Finnslätten för att skapa en högteknologisk stadsdel.
Planerna för Cityklustret handlar också om att skapa en plats där människor trivs, men här är det fokus på nöjen. Stadskärnan ska leva upp och där ska det hända saker.
– Arbetsnamnet är Nöjescity. Vi kommer bland annat att göra om kontorsytor till restauranger, rusta en k-märkt biograf för event och uppträdanden, och under sommarperioden omvandla parkeringsplatserna på Aseatorget till evenemangsyta med en stor scen för större
festivalevenemang, säger Mats Eriksson.
Ytterligare tre områden där Kungsleden har ett stort fastighetsbestånd är Tegnérområdet, kvarteret Örjan i Hacksta och Kopparlunden.
Kopparlunden är det gamla industriområdet som är beläget centralt i Västerås och som har öppnats upp och ska utvecklas till en modern hållbar stadsdel med bostäder och verksamhet.
– Här tycker jag att vi har ett riktigt spännande förslag, säger Mats Eriksson. Det handlar om att flytta universitetet till Kopparlunden. Vi har ritat upp ett förslag på ett komplett universitet där det även ska finnas studentboende, forskarbostäder samt ett hotell med 150 rum.
– Vi vill vara med och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle och har därför satsat stort på hållbarhet i alla led. Vi ska vara klimatpositiva i hela värdekedjan år 2035. Fram till dess har vi satt upp delmål: Vi ska vara klimatneutrala i hela värdekedjan till 2030, och vi ska vara
klimatpositiva i fastighetsförvaltningen 2025. För att klara det miljöcertifierar vi ett antal fastigheter och framför allt gör vi stora installationer av solceller. Vi tittar på hur vi med hjälp av solcellerna kan ha energilagring och nyttja energin när den behövs som bäst, vilket även öppnar möjligheter för att kunna skicka energi från en fastighet till en annan som tillfälligt behöver mer energi.
– Vi jobbar med många intressanta projekt samtidigt och även om pandemin har gjort att vissa etapper kommer senare än planerat så fortsätter vi att ha sikte på de långsiktiga målen, säger Mats Eriksson.