Maria Fors är vd för Citysamverkan. ”Vi försöker genomföra olika idéer för att verksam­heterna i city ska fortsätta att synas.

”Grönare, skönare och roligare stadskärna”

”Skapa en levande och attraktiv stadskärna i Västerås”. Det är det kärnfulla budskapet som Västerås Citysamverkan gör allt för att uppfylla. Pandemin har gått hårt åt vissa branscher, men med hjälp av nya idéer och ekonomiska lättnader ska man ta sig igenom mot en ljusare och hållbar framtid.

– Vi försöker underlätta för verksamheterna i citykärnan genom nya innovationer och idéer , säger Maria Fors som är vd för Citysamverkan. Vi har ett antal delmål och visioner som vi arbetar med. Det högst ställda målet är att vi ska bli Sveriges bästa city.

Det var 1997 som Cityföreningen och Fastighetsägarna i city gick samman i det gemensamma bolaget Citysamverkan. 

– Vi har ett fantastiskt bra samarbete med våra aktörer, säger Maria Fors. Och det behövs med tanke på att pandemin har drabbat många företag inom olika branscher. En del butiker i city har även före pandemin fått känna på den ökande näthandeln.

Maria Fors räknar upp ett antal aktiviteter där man tryckt på för att underlätta för företagen i city.

– Det har bland annat resulterat i att staden utökat serveringsutrymmet utomhus för restauranger, och dessutom beslutat om ekonomiska lättnader, vilket även gäller butiker som därmed kunnat ha försäljning utomhus.

Maria Fors berättar att under normala förhållanden så arrangerar man många olika evenemang för att dra människor till city. Men under rådande förhållanden får man hitta andra vägar. Ja vad gör man då?

– Vi försöker genomföra olika idéer för att verksamheterna i citykärnan ska fortsätta att synas. Konst i skyltfönster var en sådan idé där konstnärer målade direkt på skyltfönster, inom kulturen har vi även haft liveföreställningar på sociala medier och digitala modevisningar.

Citysamverkan arbetar tillsammans med Västerås stad i en mängd projekt. Ett samarbete handlar om att försköna stadskärnan – något som ingår i dialogprojektet Tyck om din innerstad, där flera tusen invånare har berättat vad de tycker ska finnas i city. Man vill gärna ha en grönare, skönare och roligare stadskärna.

– Om det till exempel är ombyggnation på en gata så ställer vi ut blommor och växter som västeråsarna får rösta på och vinna presentkort i butikerna. Till det roliga hör också Picknick på stan, som arrangeras varje år där restauranger och andra företag bjuder västeråsarna på picknick. Det kan ske på en trottoar, mitt på en gata, ett torg, eller på vilka oväntade platser som helst i city

Maria Fors är både realist och optimist, med en stark tro på att det kommer ljusare tider.

– För att lyckas krävs samverkan över gränserna mellan alla olika aktörer i stadskärnan. Och den sammanhållningen finns i Västerås. Det gör att vi, även om det blir en del sår på vägen, kommer att gå starka ur pandemin mot målet att bli Sveriges mest hållbara och bästa stadskärna.

Text: Anders Post